Het zit erop. Of beter: het is meer dan ooit begonnen, want honderden makelaars namen zonet een geweldige sprong voorwaarts in hun digitalisering, tijdens de zeer succesvolle online Vivium Digital Summit. Hoe kregen hun digitale plannen een stevige boost, tijdens dit event? En bovendien: wie nam een Vivium Digital Award of de Prijs van de Makelaar mee?

* Het bovenstaande beeld is een digitale compilatie van individuele portretten
Heel wat makelaars hebben een sterk fundament om digitaal actief te zijn, met goede kantoor- en beheersoftware. Maar nu willen ze de volgende stap zetten, om hun kantoorwerking en service voor de klant verder te versterken, langs de digitale weg. Aan tools daarvoor geen gebrek, dankzij het werk van vele gepassioneerde insurtechs.

De vraag is alleen: welke digitale oplossing past nu het best bij de specifieke noden of uitdagingen van elke makelaar? Om tot het juiste antwoord op die vraag te komen, konden makelaars een lange, moeilijke zoektocht starten …

Of deelnemen aan onze fantastische Vivium Digital Summit op 16 maart. Iets wat meer dan 700 kijkers deden! Niet fysiek bij elkaar, maar wel tijdens een uniek virtueel event, uitgezonden op Kanaal Z én online te beleven. Zo kon u, terwijl u naar de tv-uitzending van de Summit keek, via uw smartphone, tablet of laptop chatten en videomeeten met interessante insurtechs, leveranciers van BMS’en, andere makelaars …

Van wal met pakken praktische tips!

Wie zich voor de Vivium Digital Summit had ingeschreven, had het meteen door: dit zou een editie barstensvol concrete, praktische inzichten worden. Uiteraard over digitale oplossingen voor makelaars, maar ook over digitaliseren en ondernemen in het algemeen. En dat advies kreeg u meteen al volop van onze twee keynotesprekers.

Toponderneemster Julie Foulon, actief in de nieuwste technologische domeinen, vertelde u in het Frans hoe u uw digitale activiteiten als makelaar in een ecosysteem dient in te passen. Daarvoor gaf ze u praktische tips en tools mee. In het Nederlands deelde Jürgen Ingels, succesvol ondernemer en investeerder, zijn levensfilosofie en ondernemerstips.

Compleet overzicht van alle digitale tools …

Daarna was het tijd voor de onthulling van onze Radars: drie overzichten, waarmee de makelaars in één oogopslag zicht kregen op alle performante digitale tools voor hen. Elke Radar groepeerde daarbij oplossingen binnen een belangrijk werkdomein van de makelaar: levensverzekeringen, schadeverzekeringen en klantenconnectie & -interactie. Cruciaal is dat elke oplossing erop dé beste tool voor een bepaalde makelaar kan zijn, want elk kantoor benadert de markt op zijn eigen manier.

De digitale oplossingen die een plaatsje op de Radars kregen, werden grondig gescreend. Daarbij hadden we niet alleen veel aandacht voor de kwaliteit van het product of de service, maar ook voor de stabiliteit van de organisatie, de compliance met de regelgeving en de integratie met BMS-pakketten. Daarvoor moesten de insurtechs een zwaar dossier indienen.

Met onthulling van de leaders!

Terwijl we de Radars voorstelden, onthulden we ook de Leaders 2021: de tools die qua productaanbod en bedrijfszekerheid het sterkst op de Radars stonden. Zij mochten stuk voor stuk – geheel coronaveilig, uiteraard – een Vivium Digital Award in ontvangst nemen!

Binnen de Radar Life ontvingen enerzijds e-GOR van Harukey en myFaro een award. Beide bieden een drempelverlagend portaal, waarmee klanten zelf hun portefeuille kunnen opvolgen en inzicht krijgen in hun pensioen- en vermogensopbouw. Daarnaast won Harmoney een award, dankzij zijn financieel paspoort, waarmee een klant makkelijk het juiste product voor hem kiest.

In het domein Non-Life verzilverde WeGroup een Vivium Digital Award, met Louise: een virtuele kantoormedewerkster die 24/7 kan helpen bij analyses, administratieve processen en efficiënt schadebeheer. Tot slot ging WikiTree met een award naar huis: hun oplossing WIS maakt via AI algemene voorwaarden toegankelijk.

Diepgaand inzicht in de oplossingen

De massaal deelnemende makelaars verwierven niet alleen zicht op alle digitale tools. Ze kregen er ook volop inzicht in. Na de voorstelling van de drie Radars gingen we er immers dieper op in, tijdens evenveel break-outsessies. Wat speelt er op elk domein? Hoe kijken onze experten ernaar? En vooral: wat brengen de verkozen Leaders? Wie online volgde, koos zelf welk gesprek hij of zij volgde. Op Kanaal Z zag u een compilatie van de drie sessies.

Daarnaast ontmoetten tal van makelaars en insurtechs elkaar, tijdens videomeetings bij het begin en op het einde van de Summit. Of deelnemers ontdekten de tools van de IT-bedrijven verder tijdens een bezoekje aan hun virtuele stand. We noemden dit vooraf niet voor niets een van de meest efficiënte namiddagen van het jaar, voor de makelaars en insurtechs!

Op naar de onthulling!

Na onze inspirerende keynotesprekers, de onthulling en diepgaande bespreking van de Radars én de uitreiking van de Vivium Digital Awards aan de Leaders bleef nog een cruciale vraag onbeantwoord: wie wint de Prijs van de Makelaar? Met andere woorden: welke digitale tool maakt verzekeringen het meest begrijpelijk en toegankelijk voor de eindklant?

De jury had tien digitale oplossingen genomineerd. Stuk voor stuk ijzersterk én heel divers: sommige genomineerden richten zich eerder op nieuwe contactmogelijkheden, andere visualiseerden het vaak complexe veld van verzekeringen drempelverlagend. Maar wat hen bindt, is dat ze er allemaal naar streven verzekeringen inzichtelijk en toegankelijk te maken.

Finaal kozen de makelaars de winnaar zelf, door massaal (meer dan 600!) op hun favoriet te stemmen. Wie won? e-GOR, opnieuw, met hun platform waarmee u als makelaar uw klanten heel bevattelijk aantoont of zij in de zon of regen zitten, als u hun financiële inspanningen met hun pensioenverwachtingen vergelijkt.

Wordt vervolgd, meer dan ooit!

Zo, de volgende stap in de digitalisering is begonnen. Makelaars kunnen makkelijker dan ooit dé digitale tools voor hun activiteit vinden, via onze Radars, én hebben meteen ook de insurtechs leren kennen die hen die oplossingen bieden. En ook na deze Summit blijven we makelaars uiteraard ten volle informeren en inspireren, om te digitaliseren.

Hebt u de Vivium Digital Summit gemist? Vanaf 22 maart herbekijkt u een samenvatting van de uitzending op onze website! Bovendien vindt u binnenkort de Radars op onze website, zodat u deze verder kan gebruiken, als gids naar dé digitale tools voor u.