Digitale oplossingen om sneller, efficiënter en klantvriendelijker te werken, zijn niet per definitie duur en tijdrovend. Jef Bussens, digital expert bij het Vivium Digital Lab, vertelt hoe eenvoudige oplossingen uw efficiëntie beduidend kunnen vergroten en hoe het Digital Lab daarbij kan helpen.

Internet of Things: onzichtbaar voor het menselijk oog

Jef Bussens: “Digitale oplossingen lijken soms uit een sciencefictionfilm weggelopen. Het Internet of Things behelst een heel netwerk van smart toestellen, zoals telefoons en koelkasten maar ook auto’s en zelfs onze wegeninfrastructuur die, onzichtbaar voor ons menselijk oog, continu met elkaar communiceren. De zelfrijdende auto van morgen weet sneller waar er verkeersproblemen zijn dan gelijk welke radiopresentator ook. Mogelijk zelfs nog voor het probleem zich werkelijk voordoet.”

Digitaal kan ook eenvoudig zijn

“Het is belangrijk om te beseffen dat digitaal soms ook heel eenvoudig kan zijn, dat de digitale revolutie eigenlijk met twee snelheden voorbij dendert en slentert, raast en kabbelt”, vervolgt Jef. “Inderdaad, het gaat echt snel en vandaag zijn er dingen mogelijk die gisteren nog ondenkbaar leken. Maar nog altijd torsen we tonnen papier op onze schouders, alsof Atlas een boekhouder was. En hoewel via webservices massa’s gegevens gesynchroniseerd en uitgewisseld worden, gebruikt men hier en daar nog altijd de faxmachine. Zelfs de postduif bestaat nog, al kunt u daarvoor niet meer bij bpost terecht”, lacht Jef.

Mobiele app voor het opstellen van offertes

“Onze collega’s die risicoanalyses uitvoeren voor het opstellen van offertes voor onder andere kmo’s, moesten tot voor kort papieren formulieren meezeulen en die vervolgens met de hand invullen. Voor hen ontwikkelden we een mobiele applicatie die ze op smartphone of tablet kunnen gebruiken. Dat bespaart hen niet enkel gewicht, maar vooral het achteraf nodeloos overtypen van een document dat zelf geen meerwaarde heeft”, legt Jef uit.

Inbouwen van vaak gestelde vragen

De digital expert vervolgt: “Bovendien kunt u in zo’n applicatie ook enkele eenvoudige extraatjes inbouwen, die de kwaliteit verhogen. Een FAQ-pagina die u snel toegankelijk maakt bijvoorbeeld. Of controles die het onmogelijk maken bepaalde combinaties in het selectiemenu te gebruiken, die toch geen steek houden. Zo kan de applicatie de gebruiker beschermen tegen momenten van onoplettendheid, wat een papieren formulier natuurlijk nooit zal kunnen.”

Het Vivium Digital Lab kan u helpen

Jef besluit: “Denk zeker eens na over digitalisatie. Misschien wordt uw kantoor ook met processen en procedures geconfronteerd waarbij u een grote sprong voorwaarts kunt maken met een kleine ingreep. Het Vivium Digital Lab kan hierbij trouwens helpen, door enkele realisaties te tonen die u zelf kunt gebruiken, of als klankbord voor uw eigen ideeën.”