Sinds november 2018 testen enkele pilootmakelaars V-Chat uit. Dat is de chatbot die gebruikt wordt bij het invoeren van een schadegeval in het beheerpakket van de makelaar. Omdat de verplichte velden in dit beheerpakket en de velden in Claims Center niet helemaal overeen komen, ontbreekt er regelmatig informatie. V-Chat vraagt u in dat geval om de ontbrekende informatie aan te vullen, zodat het schadedossier probleemloos en volledig automatisch kan geopend worden.

Technologische peuter

Vandaag is onze chatbot echter nog een technologische peuter die de Nederlandse taal niet helemaal meester is. Als u bijvoorbeeld een foutief antwoord geeft, kunt u ‘begin opnieuw’ invoeren. V-Chat zal dan de eerdere vragen herhalen. Maar wat als u ‘start opnieuw’, ‘opnieuw beginnen’ of ‘ik heb een fout gemaakt’ ingeeft? Daar kan V-Chat op dit moment niet altijd goed mee overweg, zijn taalflexibiliteit laat hier nog wat te wensen over.

Natural Language Processing voor slimmere chatbots

Natural Language Processing is een technologische manier waarop we een chatbot taal kunnen aanleren. We bepalen hierbij op voorhand een aantal mogelijke bedoelingen die u met uw input kan hebben. U wilt bijvoorbeeld opnieuw beginnen, of een vraag bevestigen of ontkennen. Voor elke bedoeling kunnen we dan een aantal standaardzinnen bedenken die tegemoetkomen aan deze bedoeling. Voor de bevestiging zouden we bijvoorbeeld ‘ja’, ‘zeker’, ‘alstublieft, ja’ maar zelfs ‘yes sir’ of nog andere creatieve opties kunnen bedenken.

Zoeken in woordenboeken en synoniemenlijsten

Geeft u toch iets in dat niet in deze lijst van standaardzinnen staat? Dankzij Natural Language Processing zoekt de chatbot in woordenboeken en synoniemenlijsten om uit te vinden wat u zou kunnen bedoelen met deze zin. Heeft de chatbot het toch niet bij het rechte eind? Dan kunt u dit verbeteren, zodat de machine kan bijhouden dat hij een fout heeft gemaakt.

Een dt-foutje? De V-Chat weet wat u bedoelt

Op termijn groeit de taalvaardigheid van onze chatbot-peuter en begrijpt hij meer en meer de bedoelingen van de gebruiker. Ook typ-, spelling- en grammaticafouten kan V-Chat zo met de mantel der liefde bedekken. U hoeft dus geen angst meer te hebben van die dekselse dt-fouten, de Vivium Chatbot kan er wel mee weg!