In het tweede deel van deze mini-reportage, vertelt Chris Govaerts, COO van Van Dessel Insurance Brokers, hoe digitalisering makelaars kan helpen en hoe zijn kantoor digitalisering aanpakt.

Hoe kan digitalisering de makelaar helpen?

Digitalisering biedt enorm veel voordelen voor de makelaar. Enerzijds wordt door de regelgeving alles veel complexer. We moeten heel wat zaken vragen aan onze klanten en ik denk dat we dat moeten doen op een digitale manier. Anderzijds moeten we ons niet focussen op de nevenprocessen maar effectief op die toegevoegde waarde. We zullen onze klant beter kunnen servicen en waarschijnlijk ook meer polissen en meer commissie kunnen genereren bij die klant. Ik denk dat de klant van vandaag er geen probleem mee heeft om een aantal dingen zélf te doen en niet altijd een beroep te doen op telefoon of mail. Hij wil ook via andere media communiceren.

Waarom digitaliseren?

Binnen de verzekeringssector moeten we niet digitaliseren om te digitaliseren. Ik denk dat de digitalisering ons wordt opgelegd door onze eindklanten. Die vertonen een zeker spiegelgedrag. Ze zijn het gewoon dat als ze morgen iets online bestellen ze een mail krijgen ter bevestiging. Ze krijgen een mail wanneer het product geleverd wordt. En achteraf krijgen ze een mail met de vraag of de levering hen bevallen is. Ik denk dat we die eenvoud in het proces ook moeten krijgen binnen de verzekeringssector, omdat onze klanten dat ook vragen.

Hoe pakt Van Dessel digitalisering aan?

Digitalisering voor ons start met de analyse van het hele proces langs de kant van productie en schade. We zijn gaan kijken waar we zaken kunnen automatiseren en waar robotiseren. Daarom hebben we ook een beroep gedaan op verzekeraars. Het is niet zo dat wij het allemaal zelf hebben ontwikkeld. Veel dingen worden door de verzekeraars an sich al aangeboden. Iedereen kan er een beroep op doen.

Welk advies geeft u makelaars die willen digitaliseren?

Ik denk dat de makelaar zeker rondom hem moet kijken want er zijn heel wat start-ups en insurtechs die ons kunnen helpen met leuke tools waardoor we onze focus meer kunnen leggen op onze eindklant en ons niet hoeven bezig te houden met repetitieve taken. Is digitalisering iets voor u, kom dan trouwens zeker naar de Vivium Digital Summit die plaatsvindt op 15 oktober in Brussel in Docks Dome. Een prachtig initiatief van Vivium waar verzekeringsmakelaars en insurtechs mekaar kunnen treffen. En waar u misschien de oplossing vindt om verder te kunnen digitaliseren binnen uw kantoor.